Головні чинники: як вибрати банк для депозиту?

Більшість людей підходять дуже відповідально до питань, пов'язаних з грошима. Одне з таких питань: який банк вибрати для вкладу і не помилитись?

Для цього потрібно:

  • зважити всі чинники;
  • вивчити банківський ринок;
  • уважно прочитати умови надані банками;
  • зрозуміти ризики;
  • вивчити процентну ставку по депозитах.

Важливими чинниками також є репутація банку, надійність, відгуки клієнтів, розмір тарифів за обслуговування, місце розташування.

Для того, щоб вибрати банк для депозиту, потрібно заздалегідь виділити час для детального аналізу кожного банку і їх пропозицій. Щоб внесок був вигідним, обов'язково потрібно оцінити фінансовий стан банку. Також при виборі банку не забудьте:

  1. Проаналізувати рівень капіталізації того чи іншого банку;
  2. Подивитися на якому місці стоїть банк в рейтингу банків.

Рейтинг агентств

Щоб знизити ризики, вкладаючи гроші в банк, потрібно дізнатися рейтинг, який йому присвоюють міжнародні рейтингові агентства. Такі організації оцінюють загальний стан і платоспроможність банків. Відповідно, чим нижчий рейтинг, тим вище ризики і менша ймовірність вашого подальшого співробітництва з конкретним банком.

Державна допомога: вибрати банк для депозиту і не стати жертвою банкрутства

Багатьох лякає такий серйозний підхід до питання про вибір банку, тому держава також не залишається осторонь, а всіляко допомагає громадянам захищати їх фінанси.

Так, наприклад, існує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Уже сьогодні практично всі банки вступили до лав цього фонду. Це дасть можливість вкладникам бути впевненим, що банк не зникне нікуди з їх вкладеними грошима і вони можуть покладатися на депозитну страховку, якщо фінансова установа раптом збанкрутує. Щороку розмір такої страховки зростає. Сьогодні сума становить 200 000 гривень. Таким чином, фонд дає гарантію, що вкладникам відшкодують всю суму з відсотками по депозиту (виходячи з розміру зазначеної суми).

Важливо знати, що якщо у вкладника кілька депозитів в одному банку, то йому буде виплачена загальна сума, що не перевищує 200 000 гривень, а якщо його депозити будуть в розміщені в різних банках, то кожен банк в разі банкрутства зобов'язаний виплатити 200 000 гривень. Тому найкращим варіантом буде зробити внесок відразу в декілька банків, тим самим зменшивши ризики втратити багато грошей.

Фінансова звітність при виборі банку

Зверніть увагу на звітність банку. Не полінуйтеся подивитися на базові цифри. Такими цифрами є:

  1. банківські активи;
  2. розмір прибутку.

Якщо активів у банку стало більше за останній період часу, то це хороший знак. Однак, якщо ж розмір активів стає менше і банк починає працювати собі у збиток - це точно привід задуматись про надійність вкладу в такий банк.

Чек ліст

Щоб зробити вигідний вклад і не помилитися з вибором правильного банку, пройдемося ще раз по найголовнішим пунктам, які дають можливість перевірити надійність банку:

  • відгуки друзів (не самий серйозний показник, але спитати і дізнатися як співробітники банку відносяться до клієнта і його заощадженням);
  • вивчення інформації (рейтинги міжнародних агентств, фінансові показники, фінансовий стан);
  • перевірити чи є банк учасником фонду гарантування вкладів фізичних осіб.